Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten

stijlkamer-met-uitzicht-op-ezel-kleinPERSBERICHT

Plannen voor een Van Doesburg- Rinsemahuis

Museum Dr8888 kan verder met de uitwerking van de plannen om het pand Torenstraat 3 in Drachten in te richten als museumwoning. Het college heeft hierover een positief besluit genomen. Museum Dr8888 wil deze woning, die in eigendom is van de gemeente, huren en tot in detail terugbrengen in de oorspronkelijke staat volgens de ontwerpen van Van Doesburg. Het is de bedoeling om de bovenverdieping in te richten als ‘artist in residence’, oftewel een plek waar kunstenaars kunnen werken en zich daar kunnen laten inspireren door De Stijl en Dada. Het resultaat kan vervolgens worden tentoongesteld in museum Dr8888.

Het museum en de gemeente vinden de realisatie van deze museumwoning een aanwinst op zowel cultureel, cultuurhistorisch, recreatief-toeristisch en PR-gebied. Het is een unicum voor Smallingerland, maar ook voor het Noorden en is in culturele en cultuurhistorische zin te vergelijken met bv Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, museumwoning Sonneveld in Rotterdam of het Huis van Zessen in Alblasserdam.

Zodra de plannen door het museum uitgewerkt en afgerond zijn, kan worden gestart met de daadwerkelijke realisatie.