Waanzinnig! Het buitengewone leven van Klaas Koopmans
(8 november 2020- 28 februari 2021)

Kunstenaar Klaas Koopmans (1920-2006) leidde een bewogen leven. Hij had een groot gezin en was eigen baas van een schildersbedrijf. Naast dit alles was zijn behoefte om te tekenen en schilderen zo sterk dat hij elke gelegenheid aangreep om hiermee bezig te zijn.

Als het hem af en toe te veel werd, zocht hij zijn toevlucht in de rust en stilte van de psychiatrische instelling waar hij werd opgenomen. Tijdens deze periodes maakte hij zijn mooiste tekeningen; het zijn gevoelig weergegeven observaties van kwetsbare medebewoners. Na de verkoop van zijn bedrijf  kon hij zich richten op wat hij het liefste deed en is hij nog tientallen jaren uiterst productief geweest. Deze tentoonstelling toont de hoogtepunten uit zijn gehele oeuvre, met een groot aantal werken afkomstig uit particulier bezit.

De gestichtstekeningen van Klaas Koopmans worden in breder perspectief geplaatst door ze te tonen in combinatie met de zgn. krankzinnigentekeningen van Jan van Herwijnen uit de jaren 10 van de vorige eeuw en met recent werk van (ex) psychiatrische cliënten, betrokken bij het kunstwerk InsideOut Panorama. Op deze wijze willen we het taboe rondom psychische problemen en de beeldvorming en het taalgebruik in en over de psychiatrie ter discussie stellen.

Inside Out Panorama is een project van Baukje Spaltro in opdracht van de gelijknamige Stichting, als bijdrage aan de maatschappelijke acceptatie van psychiatrische (ex-)cliënten. InsideOut Panorama is een geschilderd landschap van stemmingen (omtrek 37 meter), waarin deze panoramisten de eigen binnenwereld verbeelden.

De tentoonstelling is te zien van 8 november 2020 tot en met 28 februari 2021.