LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2018

In 2018 viert Museum Dr8888 op vele verschillende manieren de erfenis van Dada en De Stijl tijdens Culturele Hoofdstad, Leeuwarden-Fryslân 2018. 

Het museum presenteert dit jaar vier boeiende tentoonstellingen over Dada en De Stijl: de unieke verbondenheid met Drachten en de voortdurende invloed van deze bewegingen op kunstenaars en hun artistieke productie tot en met de dag van vandaag. Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van Dada en De Stijl.

Buiten zijn muren treden
Drachten omarmt haar geschiedenis in 2018 met een revolutie in kleur! Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van De Stijl en Dada. Daarbij werkt het museum samen met andere (culturele) partners, ondernemers en inwoners van Drachten om hun woonplaats de kleurigste stad in Nederland te maken!


TENTOONSTELLINGEN

Beyond Dada en De Stijl Part I
27 januari – 8 april 2018

In 2017 deed Museum Dr8888 mee aan de landelijke viering van 100 jaar De Stijl. Stonden in dat jubileumjaar de ‘Founding Fathers’ van de beweging centraal, in 2018 staan hun opvolgers in de spotlights. In de tentoonstelling Beyond Dada en De Stijl Part I passeren kunstenaars van de jaren vijftig tot nu de revue. Hoe is De Stijl na de Tweede Wereldoorlog weer opgepakt? Welke kunstenaars hebben zich laten inspireren door De Stijl of voelen zich zelfs onderdeel van een traditie? Ook wordt een selectie getoond van hedendaagse kunstenaars die zich verwant voelen aan deze historische avant-gardebeweging.

In de tentoonstelling, met o.a. werken van Johan van Aken, Joost Baljeu, Siep van den Berg, Milly Betten, Bob Bonies, Ria Groenhof, Berend Hendriks, Frank Lenferink, Pieter Mobach, Josef Ongenae, Boy & Eric Stappaerts en Peter Struycken, toont Museum Dr8888 een dwarsdoorsnede van de enorme invloed die De Stijl heeft op de naoorlogse en hedendaagse kunst


  Volmaakte Imperfectie
  26 januari t/m 25 februari
  Van 26 januari t/m 25 februari 2018 vindt de fotografietentoonstelling Volmaakte imperfectie plaats. Deze fototentoonstelling met werk van o.a. studenten Jane Tiel en Judith Abels van ROC Friese Poort wordt gehouden in het Atelier van Museum Dr8888 en toont het ‘imperfecte’ en de schoonheid van ‘fouten’. Naast de foto’s zullen ook de beste creaties uit De DADA Kunsttas (Art & Design) getoond worden in het Atelier.


  OVERIGE TENTOONSTELLINGEN

  • Kind van Mondriaan: Siep van den Berg / De Stijl in Straatsburg
   22 april – 8 juli 2018 
  • Beyond Dada en De Stijl Part II
   22 juli – 30 september 2018
  • Fries Expressionisme: Not Afraid of the New
   14 oktober – 13 januari 2019

   Kijk voor meer informatie over ons programma in 2018 op de website van Leeuwarden-Fryslân 2018.