In 2017 viert Nederland 100 jaar De Stijl. Gedurende het themajaar Mondriaan tot Dutch Design presenteert Museum Dr8888 maar liefst vier grote tentoonstellingen. De tweede tentoonstelling, De Stijl in Drachten: Theo van Doesburg, kleur in architectuur, is vanaf 16 april van start gegaan. Informatie over de verwachte tentoonstellingen vindt u hieronder.


MUSEUM DR8888: DE STIJL  EN EXPRESSIONISME IN DE TROPEN,  SANDBERG, RIETVELD, CHRIS EN LUCILA ENGELS OP CURAÇAO
9 JULI 2017 – 17 SEPTEMBER 2017

De Stijl en expressionisme in de tropen: Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels op Curaçao is een tentoonstelling van de projecten die Gerrit Rietveld heeft uitgevoerd op Curaçao. Onder zijn ontwerpen bevinden zich o.a. het interieur van Villa Stroomzigt, waaraan hij zijn medewerking heeft verleend en een tehuis voor kinderen met een beperking. Daarnaast is een uitgebreide selectie te zien van werken van kunstenaarsechtpaar Chris en Lucila Engels. Chris Engels was naast huisarts een zeer getalenteerd beeldend kunstenaar, componist en dichter en oprichter van het Curaçaosch Museum. Lucila Engels was naast haar kunstenaarschap actief als lerares. Hun adviseur Willem Sandberg was de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Beiden kregen een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De tentoonstelling wordt gecombineerd met werk van kunstenaars en vrienden van Chris Engels, zoals Dolf Henkes, Charles Eyck en Frieda Hunziker.

In het museum zijn bovendien twee films over Gerrit Rietveld te zien: een film van architect en Rietveld-expert Bertus Mulder (2017) en een film van televisieproducent en filmregisseur Hank Onrust (1991).


MUSEUM DR8888 & RLS EELDE: DE STIJL & CONSTRUCTIVISME IN NOORD-NEDERLAND
1 OKTOBER 2017 – 7 JANUARI 2018
Een overzicht van (Stijl)kunstenaars die actief waren tijdens het Interbellum in Noord-Nederland, maar ook hedendaagse kunstenaars uit die zich laten inspireren door De Stijl  en het constructivisme. In Drachten ligt het accent op De Stijl in ontwerp en architectuur. In RLS Eelde hedendaagse kunst geïnspireerd op De Stijl en Constructivisme, met o.a. Jan van der Ploeg en Krijn de Koning. Ook worden er excursies georganiseerd tussen de locaties.

mdd_logokleinHet themajaar Mondriaan tot Dutch Design is een samenwerking tussen NBTC Holland Marketing, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Toerisme Gelderland en Museum Dr8888. Kijk voor het landelijke programma op www.mondriaantotdutchdesign.nl