Tentoonstelling Bauhaus en Drachten
17 november – 29 maart 2020

Museum Dr8888 pakt vanaf 17 november uit met de tentoonstelling Bauhaus en Drachten. De tentoonstelling laat zien welke invloed Drachten, via kunstenaar Theo van Doesburg, had op de iconische Bauhausstijl. Bewonder textiel, glas-in-lood, fotografie en typografie en breng een betoverend bezoek aan de museumwoning, compleet in stijl van De Stijl.

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Bauhaus, de wereldberoemde school voor architectuur en kunst in Weimar werd opgericht. Tijdens de tentoonstelling Bauhaus en Drachten ontdekt u hoe de ideeën van Theo van Doesburg en zijn ontwerpen in Drachten van invloed waren op de beroemde Bauhausstijl.

Theo van Doesburg (1883-1931), oprichter van De Stijl, vertrok in 1921 naar Weimar. Hij was van mening dat het gedachtengoed van De Stijl veel overeenkomsten had met de doelstellingen van het Bauhaus. Hij hoopte er dan ook een leerstoel te krijgen. In Weimar gaf hij vanuit zijn eigen atelier cursussen aan leerlingen en docenten van het Bauhaus. Hij gebruikte daarbij de ontwerpen van zijn projecten in Drachten als voorbeeld.

Tijdens de tentoonstelling ziet u voorbeelden op het gebied van typografie, fotografie, architectuur, toegepaste kunst en textiel. Daarnaast is er aandacht voor een nieuwe generatie kunstenaars, zoals Monika Buch, die voortgekomen is uit de Bauhaustraditie.