In 2017 viert Nederland 100 jaar De Stijl. Gedurende het themajaar Mondriaan tot Dutch Design presenteert Museum Dr8888 maar liefst vier grote tentoonstellingen.


MUSEUM DR8888: DE STIJL  EN EXPRESSIONISME IN DE TROPEN,  SANDBERG, RIETVELD, CHRIS EN LUCILA ENGELS OP CURAÇAO
9 JULI 2017 – 17 SEPTEMBER 2017

De Stijl en expressionisme in de tropen: Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels op Curaçao is een tentoonstelling van de projecten die Gerrit Rietveld heeft uitgevoerd op Curaçao. Onder zijn ontwerpen bevinden zich o.a. het interieur van Villa Stroomzigt, waaraan hij zijn medewerking heeft verleend en een tehuis voor kinderen met een beperking. Daarnaast is een uitgebreide selectie te zien van werken van kunstenaarsechtpaar Chris en Lucila Engels. Chris Engels was naast huisarts een zeer getalenteerd beeldend kunstenaar, componist en dichter en oprichter van het Curaçaosch Museum. Lucila Engels was naast haar kunstenaarschap actief als lerares. Hun adviseur Willem Sandberg was de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Beiden kregen een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De tentoonstelling wordt gecombineerd met werk van kunstenaars en vrienden van Chris Engels, zoals Dolf Henkes, Charles Eyck en Frieda Hunziker.

In het museum zijn bovendien twee films over Gerrit Rietveld te zien: een film van architect en Rietveld-expert Bertus Mulder (2017) en een film van televisieproducent en filmregisseur Hank Onrust (1991).


Verder te zien:

In onze Rinsemavleugel is de tentoonstelling Overlevingskunst te zien met werken van kunstenaar Jaap van der Meij.

Samen met nog vier andere Friese musea gaat Museum Dr8888 onder de noemer ‘Kunst met een opdracht’ Jaap van der Meij, kunstenaar uit de Wederopbouw in op het publieke erfgoed uit deze periode van de wederopbouw en de jaren die daarop volgden. Een periode waarin Nederland verrijkt werd met kunst in de openbare ruimte. Beelden, wandmozaïeken, glas in lood, muurschilderingen.  Kunst in opdracht, maar ook mét een opdracht, want er zat een visie achter. In Museum Dr8888 wordt het overleven van bedreigde kunst uitgelicht en de bijzondere relatie tussen kunst en mensen. De tentoonstelling is te zien t/m 9 september 2017.

Naast het werk van Jaap van der Meij, zijn er in de Rinsemavleugel ook werken uit onze vaste collectie te zien van o.a. Theo van Doesburg, Thijs Rinsema en Kurt Schwitters.