Laatste kans! T/m 3 oktober te zien.

Op dit moment is de tentoonstelling De schilder en zijn landschap te zien in Museum Dr8888. 

In De schilder en zijn landschap neemt Museum Dr8888 je mee door het mooie Friese landschap en door de tijd. We verweven drie tijdlijnen waarmee we (de kijk op) het Friese landschap laten zien: die van toen, nu en straks. Welke plekken van Friesland wilden kunstenaars koste wat kost vastleggen, welke invulling geven hedendaagse kunstenaars aan het landschap en wat is de visie op de toekomst?

TOEN
Met ‘Toen’ tonen we de werken van grote Friese kunstenaars uit onze eigen collectie, zoals Ids Wiersma, Gerrit Benner en de kunstenaars van Yn ‘e Line. Ze geven ons een inkijk in het ongerepte landschap en de grotendeels agrarische samenleving vanaf de jaren 20 tot aan de jaren 60 van de vorige eeuw.

NU
Hedendaagse kunstenaars Johan van Aken, Sita Geerling en Jan Snijder geven met hun werk hun visie op het landschap van nu.

Johan van Aken
Het werk van Johan van Aken heeft zich altijd bewogen tussen het geometrisch abstracte, het constructivisme en het landschap. In deze tentoonstelling zijn geometrisch- geabstraheerde landschappen te zien, zowel met schilderijen op paneel als in de printen van op de computer uitgevoerde grafische composities.

Jan Snijder
Elk kunstwerk dat Jan Snijder maakt is een beeld van een landschap – tegelijkertijd is het afgebeelde landschap van ondergeschikt belang; het is de weergave van zijn innerlijke wereld. De werken tonen een zekere ingetogenheid maar zijn tegelijkertijd fors van afmeting en uitgevoerd in grote en zware streken. Zijn werk dient als waarschuwing, als een oproep tot actie, maar ook tot bedachtzaamheid en inkeer.

Sita Geerling
De Friese schilder Sita Geerling is verknocht aan het landschap waarbij vóór alles de ruimte haar inspireert. Zij staat bekend om haar expressieve en levendige landschappen. De meeste binding heeft ze met het noordelijke landschap waar de luchten, het weer, de akkers en de weilanden de sferen oproepen in al die kleuren in beweging.

TOEKOMST
Ook wordt er gekeken naar de toekomst. De jonge kunstenaar Emil Borchert laat zich zien met KORAL, een installatie over de kwetsbaarheid van de natuur.

Emil Borchert
De binnenkant is een totaalbeleving van geluid, licht, kleur en ruimte en heeft een hypnotiserende en rustgevende invloed op de bezoeker. Bij het binnentreden van de installatie onderga je de ervaring je in een onderwaterlandschap te bevinden. De sfeervolle soundscape is ontwikkeld in samenwerking met Toon Bosch en Dirk-Jan Smid, beiden studenten aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. 


125 jaar Sierd Geertsma
In de tentoonstelling is een bijzondere rol weggelegd voor de werken van Sierd Geertsma, het is dit jaar namelijk de 125ste geboortedag van de kunstenaar. Gelijktijdig met deze expositie is in Stichting Nobilis/Centrum voor Prentkunst in Fochteloo een tentoonstelling te zien met o.a. het grafische werk van Sierd Geertsma.

Verder wordt er van 1 augustus tot 1 november in het Buitencentrum van het Nationaal Park Drents-Friese Wold in Appelscha een bijzondere foto-expositie ingericht van de paddenstoelen die Sierd Geertsma heeft geschilderd. In het kader van het jubileumjaar worden het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op: www.sierdgeertsma.nl.