In 2017 viert Nederland 100 jaar De Stijl. Gedurende het themajaar Mondriaan tot Dutch Design presenteert Museum Dr8888 maar liefst vier grote tentoonstellingen. De Stijl en constructivisme in Noord-Nederland is de vierde en tevens laatste tentoonstelling in het kader van het themajaar.


MUSEUM DR8888: DE STIJL & CONSTRUCTIVISME IN NOORD-NEDERLAND
1 OKTOBER 2017 – 14 JANUARI 2018
Van 1 oktober tot en met 14 januari 2018 is de tentoonstelling De Stijl en constructivisme in Noord-Nederland te zien in Museum Dr8888. De tentoonstelling laat een overzicht zien van (Stijl)kunstenaars die actief waren tijdens het interbellum in Noord-Nederland, maar heeft ook aandacht voor de bron: kunstenaars uit Rusland en Duitsland (Bauhaus) die de kiem vormden van het constructivisme.

Over de tentoonstelling
Museum Dr8888 legt het accent op De Stijl in ontwerp en architectuur en wijdt bovendien een speciaal kabinet aan de tekeningen en maquettes van Bart van der Leck die hij voor de RLS (Rijksluchtvaartschool) in Eelde heeft gemaakt.

Naast een uitgebreide selectie van het werk van Thijs Rinsema, zal ook werk van o.a. H.N. Werkman, Jan van der Zee, Wobbe Alkema, Carel Willink en natuurlijk Theo van Doesburg worden getoond. Verder zijn er werken te zien van grote constructivistische kunstenaars als Naum Gabo, László Moholy-Nagy en El Lissitzky.


Wilt u meer constructivistische kunst zien? Bezoek dan Museum Belvédère in Oranjewoud. De tentoonstelling Constructivistische Verbanden vestigt de volle aandacht op de relaties tussen de ‘zuivere beelding’ in België en het constructivisme in Noord-Nederland.  Voor meer informatie kijk op de website van Museum Belvédère.

mdd_logokleinHet themajaar Mondriaan tot Dutch Design is een samenwerking tussen NBTC Holland Marketing, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Toerisme Gelderland en Museum Dr8888. Kijk voor het landelijke programma op www.mondriaantotdutchdesign.nl 


Pieter Mobach in Stijl
De tentoonstelling Pieter Mobach in Stijl is t/m maart 2018 te zien bij de Rabobank Drachten (locatie A7) in het kader van 100 jaar De Stijl en het buitenprogramma LF2018. Via kunstenaars als Kandinsky en vertegenwoordiger van de optische kunst Victor Vasarely richtte Mobach zich op het constructivisme en Op-Art. De werken die hier in de Rabobank te zien zijn, dateren uit deze periode. Door middel van geometrische vormen, lijnen en complementaire kleuren probeerde de kunstenaar een driedimensionaal effect te bereiken. Tijdens het Kunstweekend Beetsterzwaag, dat begin juli 2017 plaatsvond en helemaal in het teken stond van 100 jaar De Stijl, won Mobach met zijn schilderijen de publieksprijs!