Vanaf zaterdag 28 september is in Museum Dr8888 de tentoonstelling 100 jaar Rijks H.B.S – Drachtster Lyceum te zien. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de eerste lessen aan de nieuwe Rijks hogereburgerschool in Drachten werden gegeven.

Hoewel de lessen van de nieuwe Rijks-hbs al in september 1919 (in een noodgebouwtje) begonnen, werd het nieuwe schoolgebouw pas een jaar later in gebruik genomen. Het gebouw aan de Torenstraat was jarenlang verreweg het grootste gebouw van Drachten. Het ontwerp van Rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman  (ook architect van onder andere het Academiegebouw in Groningen) viel over het algemeen wel bij de plaatselijke bevolking in de smaak. Na bijna 100 jaar staat de school, weliswaar aan de achterzijde enorm uitgebreid  en nu geheel omsloten door bebouwing, er nog even imposant bij.

Niet alleen werd het grote en opvallende gebouw aan de rand van Drachten vereeuwigd op een groot aantal ansichtkaarten, het trok ook de aandacht van plaatselijke kunstenaars. Met name Jan Planting (1927-1955), geboren vlakbij de school, en Ids Wiersma (1878-1965), die enige jaren vlakbij de school woonde en goed bevriend was met in Drachten zeer bekende H.K. Schippers (leraar wiskunde), hebben meerdere keren en met verschillende technieken de school en zijn directe omgeving als onderwerp gekozen.

De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 13 oktober.