Museum Dr8888 heeft onlangs, in nauwe samenwerking met Grendel Games, een unieke virtual reality-app gelanceerd. De applicatie ‘VDRH’ is vernoemd naar de museumwoning Het Van Doesburg-Rinsemahuis en geeft een 3D-inkijk in hoe het huis uiteindelijk gaat worden: een virtuele blik achter de schermen. De app is bestemd voor Android-telefoons en iPhones en is gratis verkrijgbaar in desbetreffende app stores.

 INSTRUCTIE APP VAN DOESBURG-RINSEMAHUIS
1. Ga naar de Appstore (iPhone) of de Playstore (Android) en download de gratis app, genaamd VDRH
2. Open de app door middel van het plaatsen van de cursor (goed kijken: dit is het witte stipje!) in het hokje ‘start’. Het hokje krijgt dan een geel randje. Dit lukt het beste door de telefoon goed mee te bewegen met de cursor. Er verschijnen dan twee plaatjes van het interieur.
3. Plaats de telefoon in de VR-bril en kijk naar het interieur. Loop door het huis door middel van het bewegen en draaien van het hoofd. Door te focussen op het zwarte oog op de muur kom je in de verschillende kamers.

Rondlopen in Stijlschilderijen
Waan je in een echt 3D-schilderij. De reis begint in de entree van het huis. Op verschillende locaties in de VR-omgeving zijn zgn. ‘markers’ geplaatst: speciale objecten in de vorm van ‘ogen’ die aangeven waar de gebruiker naartoe kan bewegen om het gezichtsstandpunt aan te passen. Middels deze markers kunnen gebruikers zich door het gehele huis bewegen en zodoende alle ruimtes bezichtigen. Met de Van Doesburg-Rinsemahuis VR-ervaring krijgt men alvast een virtueel voorproefje van het Stijlschilderij aan de Torenstraat 3 in Drachten. Wandel door het huis in VR en bekijk de verschillende kamers.

Innovatieve techniek
De Van Doesburg-Rinsemahuis virtual reality-ervaring (VDRH) is een mobiele applicatie op basis van Google Cardboard-technologie en is speciaal ontwikkeld in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Gebruikers kunnen met gebruik van deze app, naast de volledig gerestaureerde voorkamer, de gehele museumwoning bewonderen. De app is bestemd voor gebruikers met een smartphone, die vervolgens in een houder met lenzen (een zgn. VR viewer) wordt geplaatst. Op deze manier kunnen de gebruikers van de applicatie een overtuigende 3D-wereld waarnemen en bedienen.

Van Doesburg-Rinsemahuis
In Drachten realiseerde Van Doesburg zijn eerste grote opdracht: het kleurontwerp voor 16 middenstandswoningen in 1921. Een van deze woningen wordt momenteel, na uitvoerige kleur- en bouwhistorische onderzoeken, zowel binnen als van buiten in de originele staat teruggebracht. Momenteel is er een volledig gerestaureerde voorkamer te bezichtigen. Het Van Doesburg-Rinsemahuis wordt (inter)nationaal gezien als een publiekstrekker en een van de hoogtepunten van het werk van grondlegger van kunststroming De Stijl, Theo van Doesburg.