MUSEUMWONING 
De museumwoning van Doesburg-Rinsemahuis heeft begin 2019 de status toegewezen gekregen als Rijksmonument door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De RCE kent deze status toe aan bijzondere objecten die van nationaal belang worden geacht. Uniek is de snelheid waarmee het aanvraagproces is opgestart en uitgevoerd. Normaliter wijst de RCE maar een of twee keer per jaar de status van Rijksmonument toe aan gebouwen of andere objecten. Dit gebeurt veelal pas na een jarenlange procedure.

Praktische gegevens
Adres: Torenstraat 3, 9203 BC, Drachten. De museumwoning wordt twee keer per week opengesteld voor publiek, onder begeleiding van een gids. Hieronder vindt u meer informatie over het het bezoek aan de woning.

Rondleidingen Van Doesburg-Rinsemahuis
Vanaf dit voorjaar worden er twee keer in de week rondleidingen in de museumwoning georganiseerd voor publiek. Onder begeleiding van een gids kan de woning in zijn geheel bezichtigd worden. Bezoek aan de woning vindt plaats op vaste tijdstippen met groepen van maximaal 12 personen op basis van vooraanmelding bij het museum. Meer informatie over tarieven, tijden en data vindt u hier.

App VDRH
Museum Dr8888 biedt u de mogelijkheid een voorproefje te krijgen van hoe de rest van de woning er uit gaat zien middels een speciaal ontwikkelde virtual reality-app. De app, ontwikkeld door Grendel Games, biedt bezoekers een 3D-inkijk in hoe het huis gaat worden: een virtuele blik achter de schermen. De app VDRH is te downloaden via de Apple en Android playstore.


Achtergrond Van Doesburg-Rinsemahuis
Begin jaren twintig van de twintigste eeuw speelt Drachten een belangrijke rol in de geschiedenis van de Stijlbeweging. Grondlegger van deze beweging, Theo van Doesburg (1883-1931) raakt tijdens zijn diensttijd, enige jaren eerder, bevriend met de Drachtster schoenmaker en dichter Evert Rinsema (1880-1958). Door de bezoeken die Van Doesburg aan Drachten brengt, breidt de vriendschap zich uit naar Rinsema’s broer: Thijs Rinsema. Thijs (1877-1947) is schoenmaker, maar in zijn vrije tijd actief als kunstenaar.

Papegaaienbuurt
In september 1920 maakt Van Doesburg kennis met de Drachtster architect C.R. de Boer. Op dat moment werkt de gemeentearchitect aan een complex middenstandswoningen. De Boer vraagt Van Doesburg om commentaar op zijn ontwerp en om kleuradviezen voor interieur en exterieur van de woningen. Voor Van Doesburg is dit de eerste grote architectuuropdracht waarin hij zijn nieuwe ideeën over de integratie van beeldende kunst en architectuur kan realiseren. Hij legt zijn ideeën gedetailleerd vast op grote tekeningen, waarvan een groot aantal nu deel uitmaakt van de collectie van Museum Dr8888. Hij adviseert de gevels wit te pleisteren en het houtwerk te voorzien van “pittige” kleuren: rood, geel en blauw. De woningen deden in Drachten zoveel stof opwaaien, dat ze al in 1922 werden overgeschilderd. De scheldnaam ‘papegaaienbuurt’ bleef in gebruik. Zesenzestig jaar later wordt het exterieur van het complex weer geschilderd volgens het originele ontwerp van Van Doesburg.


De volgende bedrijven en organisaties dragen bij aan de realisatie van het Van Doesburg-Rinsemahuis: