WELKOM IN HÉT STIJLICOON VAN HET NOORDEN: HET VAN DOESBURG-RINSEMAHUIS

In de meeste musea hangen de kunstwerken aan de muur. In Drachten loop je er naar binnen, en maakt het kunstwerk deel uit van het straatbeeld. Stap binnen in dit levensgrote schilderij uit 1921: een compleet woonhuis, ontworpen in stijl van De Stijl.

Locatie
Torenstraat 3
9203 BC Drachten

Openingstijden
De woning is elke vrijdag t/m zondag, 14:00-17:00 uur geopend.

Tickets
Het aantal tickets voor de museumwoning is beperkt; kaarten worden alleen online verkocht. Koop je tickets hier.

Tijdsblokken: een exclusief bezoek
Er zijn drie tijdsblokken: 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Per tijdsblok worden maximaal 6 bezoekers toegelaten.

Film ‘Krabben aan Verf’
Bekijk de film ‘Krabben aan Verf’ voorafgaand aan je bezoek aan de museumwoning in Museum Dr8888. We raden je aan dit in ieder geval 30 minuten van te voren te doen, zodat je op tijd bij de woning bent. Vanuit het museum is het een kleine wandeling van ongeveer 10 minuten naar het Van Doesburg-Rinsemahuis aan de Torenstraat 3.

Prijzen
Entree volwassenen:                                                 €10,-
Entree jeugd (12-17 jaar):                                        €5,-
Entree kinderen (onder de 12 jaar):                      gratis

Let op: de Museumkaart is niet geldig in de museumwoning VDRH.

Toegankelijkheid
Het Van Doesburg-Rinsemahuis is niet toegankelijk voor mindervaliden.

Achtergrond Van Doesburg-Rinsemahuis
Begin jaren twintig van de twintigste eeuw speelt Drachten een belangrijke rol in de geschiedenis van de Stijlbeweging. Grondlegger van deze beweging, Theo van Doesburg (1883-1931) raakt tijdens zijn diensttijd, enige jaren eerder, bevriend met de Drachtster schoenmaker en dichter Evert Rinsema (1880-1958). Door de bezoeken die Van Doesburg aan Drachten brengt, breidt de vriendschap zich uit naar Rinsema’s broer: Thijs Rinsema. Thijs (1877-1947) is schoenmaker, maar in zijn vrije tijd actief als kunstenaar.

Papegaaienbuurt
In september 1920 maakt Van Doesburg kennis met de Drachtster architect C.R. de Boer. Op dat moment werkt de gemeentearchitect aan een complex middenstandswoningen. De Boer vraagt Van Doesburg om commentaar op zijn ontwerp en om kleuradviezen voor interieur en exterieur van de woningen. Voor Van Doesburg is dit de eerste grote architectuuropdracht waarin hij zijn nieuwe ideeën over de integratie van beeldende kunst en architectuur kan realiseren. Hij legt zijn ideeën gedetailleerd vast op grote tekeningen, waarvan een groot aantal nu deel uitmaakt van de collectie van Museum Dr8888. Hij adviseert de gevels wit te pleisteren en het houtwerk te voorzien van “pittige” kleuren: rood, geel en blauw. De woningen deden in Drachten zoveel stof opwaaien, dat ze al in 1922 werden overgeschilderd. De scheldnaam ‘papegaaienbuurt’ bleef in gebruik. Zesenzestig jaar later wordt het exterieur van het complex weer geschilderd volgens het originele ontwerp van Van Doesburg.


De volgende bedrijven en organisaties dragen bij aan de realisatie van het Van Doesburg-Rinsemahuis:

Hallo daar!