LEZING ODE AAN HET LANDSCHAP door Flip van Doorn
Donderdag 9 september / 15.00 uur / € 5

Het boek De Friezen van Flip van Doorn leest als één lange ode aan het landschap. In de loop van vele eeuwen bewerkten de Friezen de bodem en gaven zo hun leefomgeving vorm. Landschap en kunst maken zo samen landschapskunst, al dan niet bedoeld. De parallel tussen het slagenlandschap rond Drachten en het werk van de gebroeders Rinsema en andere kunstenaars van De Stijl, is slechts een van de vele voorbeelden. Van Doorn leert zijn publiek tijdens deze lezing anders naar de vertrouwde omgeving te  kijken: een boeiende ontdekkingsreis door bekend gebied.

De lezing vindt plaats in Bibliotheek Drachten op Museumplein 1. tegenover het museum. Kaarten voor de lezing kunnen aan de kassa van het museum worden gekocht.

Aanmelden kan telefonisch via 0512-515647.

LEZING IN EEN LIEFLIJK LANDSCHAP door Margaret Breukink
Donderdag 26 augustus en woesndag 22 september / 14.00 uur / € 5

Wandelingen door zes eeuwen geschilderd landschap in 2 delen
Vanaf de zestiende eeuw krijgen kunstenaars in de Lage Landen meer interesse in het landschap. Sindsdien hebben kunstenaars ieder op hun eigen manier het landschap weergegeven.

De mogelijkheden zijn eindeloos: vergezichten of rivierlandschappen, door bomen omgeven weggetjes en weelderige wolkenluchten. De omgeving dichtbij huis of juist een buitenlandse reis dient als inspiratiebron. De veelzijdigheid en schoonheid van het landschap vormen een oneindige bron van inspiratie: van gedetailleerde vergezichten door Paul Bril tot abstracte verbeeldingen van Piet Mondriaan.

Deel 1: Niet langer als achtergrond; late Middeleeuwen tot en met de 17de eeuw
Deel 2: Geen alledaags landschap; de 19de en 20ste eeuw

De lezingen vinden plaats in Bibliotheek Drachten op Museumplein 1, tegenover het museum. Kaarten voor de lezingen kunnen aan de kassa van het museum worden gekocht.

Aanmelden kan telefonisch via 0512-15647 of via de mail.