Expositie Rinsema’s en Tijdgenoten

THIJS/EVERT RINSEMA TIJDGENOTEN & DADA
van 26 maart 2011 t/m 17 juli 2011

Museum Drachten organiseert in het kader van het Thijs/Evert Rinsemajaar 2011 een tentoonstelling over de kring rondom de gebroeders Rinsema, evenals over tijdgenoten waar ze meer of minder contact mee hadden en kunstenaars uit Drachten, die verbonden waren met deze twee vertegenwoordigers van de internationale avantgarde.

Gedurende de expositie is behalve van Thijs Rinsema, werk te zien van onder andere Theo van Doesburg, Kurt Schwitters, Vilmosz Huszár, Paul Citroen, Charley Toorop, Bart van der Leck, Peter Alma, Gerrit van ’t Net, Otto van Rees en Jan Sluyters. Maar ook van plaatsgenoten als Ids Wiersma, S.H. de Roos en Jan Planting.Tijdens de opening wordt het boek ‘Dada in Drachten’ van drs. Remco Heite gepresenteerd. Als redacteur van het tijdschrift ‘Trotwaer’, wijdde hij in november 1971 een dubbelnummer aan ‘Dada in Drachten’. De contacten van de gebroeders Thijs en Evert Rinsema met de kunstenaars Kurt Schwitters en Theo van Doesburg, leidden tot de laatste Dada-avond in Nederland.

Remco Heite schetst de achtergronden en verhaalt van deze bijzondere gebeurtenis. Veertig jaar later verschijnt de publicatie opnieuw, maar nu volledig in kleur met prachtig nieuw beeldmateriaal.