Culturele Zondag een succes

drachtster-zondagen-logo-lowresCulturele Zondag 3 juli georganiseerd door Museum Dr8888 groot succes!

Ondanks het gure weer gisteren was de Culturele Zondag een groot succes.  Dit was de eerste keer dat de Culturele Zondag van Drachten werd georganiseerd door Museum Dr8888 in samenwerking met de bewoners van de Papegaaienbuurt.

De Culturele Zondag  begon om 11.00 uur in de Papagaaienbuurt met huiskamerconcerten, een lezing over Theo van Doesburg en een demonstratie over Rietveldmeubelen. Nagenoeg alle voorstellingen zaten vol.

Na afloop van de voorstellingen in de Papagaaienbuurt ging het programma verder op het Museumplein en het Raadhuisplein. Onderweg kon men performer Professor Russolo tegenkomen in zwart-wit gestreept pak met twee gieters in zijn handen gevuld met witte en zwarte poeder.

Op het Raadhuisplein werd gegokt op bij de Shitbingo, georganiseerd door studenten van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.

Beeldend kunstenaars Helmut Smits had een BMW geparkeerd op het Raadhuisplein. Als je achter het stuur kroop zag je door de voorruit een regenboog, waardoor het daar achter liggende landschap een positieve aanblik kreeg.

Leonard van Munster had in een portiek van een galerijflat op het Raadhuisplein een installatie neergezet die een dame op een hometrainer voorstelde. Als je in de buurt kwam ging ze fanatiek op haar hometrainer  fietsen. Sommige toeschouwers, met name het mannelijk deel, bleven wat langer staren naar het bijzondere achterwerk van deze sportieve damespop.

Op het Museumplein waren vanaf de ochtend grafittikunstenaars druk bezig kunstwerken te maken die het Museumplein omtoverde in een grote tentoonstellingsruimte.

Rond 14.30 uur stroomde het museumplein vol, waar het middagprogramma om 15.00 uur van start ging. Het museum zelf kreeg bijna 700 bezoekers.
Buiten kwamen zeker meer dan 2000 toeschouwers af op de verschillende activiteien.

Op het hoofdpodium was eerst een demonstratie te zien van Manuel Leito en Fellows.Vervolgens kon het publiek zelf meedoen aan een workshop dubstep, een hedendaagse dans die veel leek op de Dadadans van Sophie Teauber-Arp uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Daarna een indrukwekkend optreden van stemkunstenaar Jaap Blonk die de Ursonate van dadaïst Kurt Schwitters ten gehore bracht. Zijn gehuil, gegrom en geblaf waren in het hele centrum van Drachten hoorbaar.
Tussendoor gaf museumdirecteur Paulo Martina een korte uitleg over het Dadaïsme en de link met de hedendaagse kunst en in het bijzonder met Drachten als Dada stad.

Tenslotte een spetterend optreden van Professor Russolo en zijn Noise Intoners. Een humoristisch, absurdistisch, maar ook tragikomische aaneenschakeling van mime, elektronische muziek en live optredens.

De formule van deze Culturele Zondag waar het accent meer op de beeldende kunst kwam te liggen werd zeer gewaardeerd door het publiek. Aanleiding voor Museum Drachten om dit  volgend jaar nog een keer dunnetjes over te doen.

[nggallery id=14]