Bezoek EYE Museum

Vanaf het centraal station met het pondje naar de overkant. Zelf had ik het nog nooit gedaan. Als ik om mij heen keek op de boot zag ik iedereen dood normaal voor zich uit staren, onbegrijpelijk. Enfin, eenmaal aan de overkant zag je het museum direct, een groot wit gebouw, een opvallend ontwerp. Binnen kregen Suzanne en ik een envelop overhandigd met daarin kaarten voor de opening van de filmpremière Oskar Fischinger: experiments in cinematic abstraction.

Vrijwel direct gingen wij op zoek naar de ‘basement’, hoe voorspelbaar: een trap naar beneden. Ik keek mijn ogen uit want ik zag een muur met daarop een zee geprojecteerd. Als je de deur in de muur opende, veranderde de projectie in een gewone deur. Ik dacht meteen: dit wil ik ook op mijn slaapkamer!

Image

Een volgende kamer, wat uiteindelijke de ‘echte’ basement bleek te zijn, bestond uit muren met allemaal kleine schermpjes. In het midden van de kamer stonden ‘kastjes’ waar je films kon selecteren die vervolgens fragmenten lieten zien van de film. Bij elk kastje trof je een ander onderwerp aan zoals: Filmsterren, Strijd, Ontdekkingsreizen en Kleur.

ImageImage

De Quiz over films was ook leuk. Redactieleden Suzanne en Sanne zijn nou niet wat je noemt ‘kenners’. In dit geval bleek Raoul (zoon Hester) juist een beter geheugen te hebben. Dat wordt dus film kijken, wat een straf…

Voordat we weg gingen zijn we nog even langs de museum shop gegaan. Daar kwamen we dadaïstische speeltjes tegen:

ImageImage

Na een lange dag met veel verschillende indrukken kon ik eindelijk voor de openhaard neerploffen in Friesland, ondertussen al 22:00 uur. Op 15 december 2012 is de opening van Oskar Fischinger: experiments in cinematic abstraction in het EYE Museum waar ik nog verslag van zal doen.

Volg de redactie op de officiele facebook pagina of de blog voor meer informatie:

> http://www.facebook.com/dadainstijl

> http://dadainstijl.wordpress.com/

> Redactie: 0653795305

Door: Sanne Hartholt