Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van Dada en De Stijl. Zo zijn er in de binnenstad reuze Stijlmeubelen te zien en zal Drachten in 2018 op diverse momenten letterlijk van kleur veranderen. Kunst in de stegen, lichtinstallaties van de Spaanse kunstenaarsgroep Luzinterruptus en andere ingrepen in de openbare ruimte zullen van Drachten een tweede culturele hoofdstad maken naast Leeuwarden.


AANKOMEND:

DADA Fashionshow en Poëziebal
6 oktober 2018
In samenwerking met het bestaande mode-event Drachten in Stijl wordt op 6 oktober een extravagante modeshow georganiseerd met een dadaïstische twist! Het mode-evenement wordt gecombineerd met een poëziebal. Het Poëziebal wordt een avond vol speciale voordrachten, optredens en muziek!

Luzinteruptus
8 t/m 24 november 2018
Luzinterruptus is een anonieme artistieke groep, die aan stedelijke interventies doet in de openbare ruimte. Ze gebruiken de nacht als canvas en zorgen voor een sprookjesachtige ervaring met LED-lampen en afvalmateriaal aangeleverd door de gemeenschap.


NU TE ZIEN: 

Stijlhinkelspel De Zaaier
Het museum is op zoek gegaan naar een speelse manier om de bewoners van Drachten bewust te maken van het cultureel erfgoed van Drachten. In het kader van LF2018 is een creatief ontwerp gemaakt dat teruggrijpt op De Stijl in Drachten als interessante eye-catcher voor het Museumplein: een hinkelspel in de vorm van De Zaaier van Theo van Doesburg. Het hinkelspel De Zaaier, dat in alle vier hoeken van het Museumplein met grote tegels is gelegd, is vanaf 29 maart te zien en te gebruiken. Spelregels en attributen kunnen vanaf 17 mei gratis worden afgehaald bij alle partijen die aan het Museumplein grenzen (Lachende Koe, Doppio Espresso, Bibliotheek Drachten, MOS, TIP en de ANWB).

VERDER:

Monumentale Rinsemastoelen
Drachtster kunstenaar Thijs Rinsema heeft begin jaren ’20 van de twintigste eeuw gelijktijdig met collega Gerrit Rietveld echte stijlmeubels ontworpen. Replica’s ervan zijn te zien in Museum Dr8888 en in Museum Belvédère. Museum Dr8888 heeft de stoelen op schaal te laten vergroten en geplaatst op vier markante plekken in Drachten: het Museumplein, het centrum (Carillon), de Rabobank locatie A7 en op de rotonde op de Noorderhogeweg.  

Lichtroute in Stijlkleuren
De bestaande lichtgevende stapstenen (stepping stones) in het centrum van Drachten zijn voorzien van speciale folies in Stijlkleuren. Zo is De Stijl ook zichtbaar in het centrum van Drachten in de avonduren.

Museumplein in Stijl – De Zaaier op het Museumplein
Voor Theo van Doesburg stond de De Zaaier symbool voor de universaliteit van De Stijl en het verspreiding van de ideeën hierover. Op het Museumplein wordt in het voorjaar de afbeelding van De Zaaier gebruikt als leidmotief. Het ontwerp wordt in tegelvorm onderdeel van het plaveisel van het Museumplein. Op de tegels kan het hinkelspel  gespeeld worden. Spelregels en attributen kunnen gratis afgehaald worden bij alle partijen die aan het museumplein grenzen.