Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van Dada en De Stijl. Zo zijn er in de binnenstad reuze Stijlmeubelen te zien en zal Drachten in 2018 op diverse momenten letterlijk van kleur veranderen. Kunst in de stegen, lichtinstallaties van de Spaanse kunstenaarsgroep Luzinterruptus en andere ingrepen in de openbare ruimte zullen van Drachten een tweede culturele hoofdstad maken naast Leeuwarden.


AANKOMEND:

Luzinteruptus
8 t/m 24 november 2018
Sprookjesachtige lichttaferelen op het Museumplein vanaf 8 november. Dan strijkt het anonieme, Spaanse kunstenaarscollectief Luzinterruptus neer in Drachten voor het project Emptying the museum. Het kunstproject is t/m 24 november te zien. Lees meer.

Foto Maurice Hamming

Nacht van de Dr8888 Boogie Woogie
23 t/m 25 december 2018
Tijdens de Nacht(en) van de Dr8888 Boogie Woogie kleuren de straten en pleinen van het centrum van Drachten geel, blauw en rood. Voor één weekend eind november verandert het centrum van Drachten in een betoverende Dr8888 Boogie Woogie, die ook vanuit de lucht opzien baart!


NU TE ZIEN: 

Stijlhinkelspel De Zaaier
Het museum is op zoek gegaan naar een speelse manier om de bewoners van Drachten bewust te maken van het cultureel erfgoed van Drachten. In het kader van LF2018 is een creatief ontwerp gemaakt dat teruggrijpt op De Stijl in Drachten als interessante eye-catcher voor het Museumplein: een hinkelspel in de vorm van De Zaaier van Theo van Doesburg. Het hinkelspel De Zaaier, dat in alle vier hoeken van het Museumplein met grote tegels is gelegd, is vanaf 29 maart te zien en te gebruiken. Spelregels en attributen kunnen vanaf 17 mei gratis worden afgehaald bij alle partijen die aan het Museumplein grenzen (Lachende Koe, Doppio Espresso, Bibliotheek Drachten, MOS, TIP en de ANWB).

Monumentale Rinsemastoelen
Drachtster kunstenaar Thijs Rinsema heeft begin jaren ’20 van de twintigste eeuw gelijktijdig met collega Gerrit Rietveld echte stijlmeubels ontworpen. Replica’s ervan zijn te zien in Museum Dr8888 en in Museum Belvédère. Museum Dr8888 heeft de stoelen op schaal te laten vergroten en geplaatst op vier markante plekken in Drachten: het Museumplein, het centrum (Carillon), de Rabobank locatie A7 en op de rotonde op de Noorderhogeweg.  

Lichtroute in Stijlkleuren
De bestaande lichtgevende stapstenen (stepping stones) in het centrum van Drachten zijn voorzien van speciale folies in Stijlkleuren. Zo is De Stijl ook zichtbaar in het centrum van Drachten in de avonduren.